W odrestaurowanych pomieszczeniach służewieckiego hipodromu, 23 stycznia 2018 roku odbyło się, organizowane tradycyjnie już na początku roku, spotkanie Ministra
Rolnictwa i Rozwoju Wsi z przedstawicielami Korpusu Dyplomatycznego.
– Sektor rolno-spożywczy stał się liderem polskiego handlu. W latach
2003-2017 polski eksport rolno-spożywczy wzrósł ponad sześciokrotnie - z
4 mld euro do ponad 25 mld euro. Znaczny i stabilny wzrost wymiany
handlowej oznacza też, że jesteśmy partnerem perspektywicznym, a
współpraca z polskimi producentami jest szansą na rozwój i korzystną
współpracę zarówno dla importerów, jak i eksporterów produktów
rolno-spożywczych
– powiedział minister Krzysztof Jurgiel podczas
dzisiejszego spotkania z ambasadorami oraz radcami rolnymi i handlowymi
placówek dyplomatycznych krajów, które mają siedzibę w Warszawie.
To
wydarzenie jest okazją do prezentacji potencjału eksportowego polskiej
żywności. Stwarza ono możliwości poznania wyjątkowego smaku polskiej
żywności i spróbowania naszych tradycyjnych potraw oraz specjałów.
– Dokładamy wszelkich starań, aby nasze produkty cechowały się najwyższą jakością
i
najwyższymi standardami bezpieczeństwa. Dzięki stałemu rozwojowi
technicznemu, technologicznemu i organizacyjnemu sektora spożywczego,
Polska weszła do czołówki nowoczesnych i innowacyjnych europejskich
producentów żywności – podkreślił minister Jurgiel i dodał, że
modernizując produkcję zachowujemy w dalszym ciągu szacunek do naszego
kulinarnego dziedzictwa i tradycji. Dzięki temu nasze wyroby mają tak
niepowtarzalny smak i aromat.
Na prowadzoną przez resort Listę
Produktów Tradycyjnych wpisanych zostało już prawie 1800 produktów. Są
to produkty wytwarzane według tych samych receptur od co najmniej 25
lat. Natomiast w systemach unijnych zostało już zarejestrowanych 40
naszych produktów. Wszystkie one stanowią elementy tożsamości
społeczności lokalnych i regionalnych.
- Cieszy mnie fakt, że
polska żywność zdobywa uznanie coraz większej liczby odbiorców na całym
świecie, a polskie firmy sektora rolno–spożywczego coraz chętniej
wchodzą na zagraniczne rynki. W ubiegłym roku duża grupa polskich
produktów rolno–spożywczych zagościła po raz pierwszy w wielu krajach na
świecie, dając konsumentom możliwość poznania polskich smaków i
wysokiej jakości polskiej żywności, jednocześnie wzbogacając kuchnie
tych Państw – mówił minister Jurgiel.
Szef resortu rolnictwa
zapewnił o wspieraniu polskich producentów w zakresie wzmocnienia
wizerunku tych produktów. Zachęcał również, aby dyplomaci, którzy
przyszli dziś na spotkanie z polskim ministrem rolnictwa stali się
ambasadorami polskiego smaku.
– Jestem przekonany, że korzyści z
wzajemnego poznania i rozwoju współpracy odniosą zarówno konsumenci, jak
i przedsiębiorcy – powiedział minister Jurgiel.
Zaproszenie na
dzisiejsze spotkanie, przyjęli przedstawiciele placówek dyplomatycznych
z Afganistanu, Armenii, Arabii Saudyjskiej, Azerbejdżanu, Bangladeszu,
Białorusi, Bośni i Hercegowiny, Chin, Chorwacji, Czarnogóry, Danii,
Francji, Hiszpanii, Holandii, Iraku, Japonii, Kataru, Kazachstanu,
Kolumbii, Republiki Korei, Libanu, Litwy, Malezji, Maroka, Mołdawii,
Mongolii, Nigerii, Nowej Zelandii, Pakistanu, Panamy, Portugalii,
Republiki Południowej Afryki, Rumunii, Serbii, Słowacji, Słowenii, Sri
Lanki, Syrii, Tajlandii, Tunezji, Wenezueli, Węgier i Zjednoczonych
Emiratów Arabskich.
Impreza odbywała sie w formule kilku wysp
tematycznych. Na wyspie mięsnej prezentowane były potrawy z mięsa
wołowego, wieprzowego oraz drobiowego, na mlecznej można było spróbować
pyszności wytwarzanych na bazie mleka np. jogurtów i deserów. Była też
wyjątkowo kusząca, słodka wyspa, gdzie królowały czekolady cukierki,
ciasta i ciasteczka. Natomiast owoce, a szczególnie jabłka prezentowane
był w wielu miejscach. Można było się nimi częstować już przy wejściu na
salę.
Nie zabrakło też pokazów kulinarnych oraz warsztatów
zorganizowanych przez Związek Polskie Mięso, podczas których kreator
smaku Marcin Budynek, który w swojej kuchni wykorzystuje produkty
regionalne pokazywał, jak przygotowywać i podawać pieczoną szynkę, a
także jak przyrządzić tatara na bazie polskiej wołowiny i tradycyjnych
polskich dodatków.
Spotkanie zostało z organizowane we współpracy z
Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa oraz stowarzyszeniami i firmami
branży rolno-spożywczej. Uświetnił ją występ zespołu Mała Orkiestra
Pacowa z Augustowa.
Szanowny Internauto, jeżeli chcesz być informowany na bieżąco o działalności posła Zbigniewa Babalskiego, wpisz swój adres Email w okno poniżej i kliknij na pole "Submit" (PRENUMERATA EMAIL). Twój adres Email zostanie dodany do bazy kontaktów i przy każdej opublikowanej nowej informacji na stronie www.babalski.pl będziesz otrzymywał wiadomość drogą elektroniczną.
Twój adres Email będzie przechowywany w bazie kontaktów wyłącznie do celów przesyłania informacji dotyczących aktywności posła Zbigniewa Babalskiego. Podając swój adres Email wyrażasz zgodę na przesyłanie informacji drogą elektroniczną przez serwis www.babalski.pl zgodnie z ustawą z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r. Nr 144, poz. 1204 z późn. zm.).