Ministrowi towarzyszyli sekretarz stanu Zbigniew Babalski oraz podsekretarz stanu Ryszard Zarudzki.
Noworoczne spotkanie z przedstawicielami placówek dyplomatycznych, które mają siedziby w Warszawie, co roku organizowane jest, aby zaprezentować potencjał eksportowy polskiej żywności i osobiście przekonać o wyśmienitych walorach smakowych i jakościowych polskich produktów eksportowych.
Witając przybyłych gości, minister Jurgiel wyraził nadzieję, że będą oni zachęcać swoich rodzimych przedsiębiorców do nawiązywania współpracy z polskimi kontrahentami. Przyczyni się to do zwiększenia wymiany handlowej produktami rolno-spożywczymi.
Tegoroczne spotkanie, przygotowane we współpracy z przedsiębiorcami, organizacjami branżowymi, stowarzyszeniami i spółdzielniami sektora rolno-spożywczego, zorganizowano w formule wysp tematycznych promujących polskie produkty. Goście mogli skosztować potraw przygotowanych z wykorzystaniem polskich mięs, ryb, mleka i przetworów mlecznych oraz owoców i warzyw. Serwowano także polskie słodycze i napoje.
W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele 63 krajów, w tym ambasadorowie: Albanii, Algierii, Argentyny, Armenii, Azerbejdżanu, Białorusi, Brazylii, Bułgarii, CHRL, Czech, Egiptu, Finlandii, Francji, Gruzji, Hiszpanii, Holandii, Iraku, Kataru, Kazachstanu, Kolumbii, Maroka, Meksyku, Mołdawii, Niemiec, Pakistanu, Panamy, Tunezji, Turcji, Senegalu, Ukrainy, Urugwaju, USA i Wielkiej Brytanii. Pozostałe kraje były reprezentowane przez Charge d`Affaires, radców ds. ekonomicznych i rolnych.
Na spotkaniu obecni byli także przedstawiciele stowarzyszeń branżowych i firm sektora rolno-spożywczego, które współorganizowały spotkanie, przedstawiciele Sejmu RP, ministerstwa spraw zagranicznych oraz ministerstwa gospodarki morskiej i żeglugi śródlądowej, Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości, Krajowej Izby Gospodarczej, Biura Informacyjnego Parlamentu Europejskiego, a także instytucji współpracujących z MRiRW oraz nadzorowanych przez ministra rolnictwa.