Sekretarz stanu Zbigniew Babalski uczestniczył we wtorek, 19 kwietnia, w uroczystym 
otwarciu III edycji Międzynarodowych Targów Żywności i Napojów WorldFood
 Warsaw.
Konkurencja na światowym rynku żywności jest duża. Cieszę się, że w 
Warszawie odbywa się taka inicjatywa, na której spotykają się 
przedstawiciele sektora spożywczego. Mam nadzieję, że dzięki temu 
jeszcze więcej polskich produktów - smacznych, wartościowych i 
ekologicznych, będzie pojawiać się na europejskich stołach – podkreślił 
wiceminister rolnictwa i rozwoju otwierając targi.
Polska żywność 
wciąż zdobywa nowe rynki zbytu. W ostatnim czasie dynamika wzrostu nieco
 spadła z powodu rosyjskiego embarga oraz wirusa ASF, ale polskie 
produkty żywnościowe niezmiennie cieszą się uznaniem konsumentów za ich 
bardzo wysoką jakość i niepowtarzalne walory smakowe. Jesteśmy w ścisłej
 europejskiej czołówce producentów owoców i warzyw. Mamy doskonałe 
produkty mleczarskie i wędliny. Uznaniem cieszą się nasze owoce i soki. 
Te atuty sprawiają, że na warszawskie tereny wystawowe ściąga wielu 
wystawców zainteresowanych nawiązaniem ściślejszej współpracy w branży 
spożywczej.W targach uczestniczy około 250 wystawców.